Novinky ze světa psů, koček, rostlin, cestování a ostatní.

vše novinky přidat novinku

Psí novinky Kočičí novinky Rostlinné novinky Cestovatelské novinky Ostatní novinky


  Rostlinné novinky
Novinka: O oříšcích, které oříšky nejsou ani náhodou

Novinka: O oříšcích, které oříšky nejsou ani náhodou

Novinka: O oříšcích, které oříšky nejsou ani náhodou

O oříšcích, které oříšky nejsou ani náhodou

Ano řeč bude o burských či arašídových oříšcích, které jsou vlastně zelenina.No ano! Docela obyčejná luštěnina. Tedy spíš velmi neobyčejná luštěnina.

Pokud stejně jako já máte dojem, že proto, že je to podzemnice olejná a oříšky "rostou", vlastně zrají pod zemí, jsou něco jako brambory a tudíž hlízy, musím vás vyvést z omylu. Jsou to skutečné lusky, opravdové plody. Po oplození květu se samy zavrtají 3-6 cm pod zem, kde potom lusky dozrávají.

V obou českých jménech se ukrývá jejich další zajímavost. Jméno arašídy je odvozeno od jejich vědeckého jména Arachis hypogaea (které má původ v řečtině). Buráky jsou to proto, že k nám přišly od Burů z Jižní Afriky… Stejně jako do Severní Ameriky, ač jsou v Americe (ale jižní) doma. Je to jedna z nejstarších kulturních rostlin.

Přivezli je s sebou (a se spoustu zajímavých úprav) černí otroci, tedy afričtí Američané, kterým je před tím přivezli z Brazilie a Bolivie Portugalci a Holanďané. Tedy jaksi kolem světa a zpátky.

A to mám v kapse další trumf v zajímavosti téhle užitečné rostliny. Je to vlastně botanický hermafrodit. Když ji neopyluje žádný hmyz, tak se před uzavřením opyluje sama a oříšky, tedy pardon: fazolky, budou! A můžeme mlsat.

Ovšem nejen mlsat. Můžeme vyrábět třeba i lepidlo, gumu, tiskařskou čerň a na 300 jiných věcí, arašídové máslo či pomazánku nepočítaje, ta v seznamu velkého propagátota buráků George Washigtona Carvera není. Tu si vymyslel někdo jiný. Namazaná na toustovém chlebě a pokrytá vrstvou marmelády je nejoblíbenější americkou dětskou svačinou. Má dokonce svou zkratku PBJ (Peanut Butter and Jelly Sandwich ) a na našem školním jídelníčku je každý den jako jedna z 5 možností, jen jogurt s preclíkem je na tom stejně. Proslavil ho mimo jiné i Elvis Presley, který si ho ještě vylepšoval banánem a pak jen ugriloval nebo opekl.

Vždycky mi připadalo neuvěřitelné, že je navíc považován za velmi zdravou svačinu. Ale , v posledních letech prokázala řada výzkumů, že americké maminky mají pravdu: arašídové máslo je nejen velmi výživné a syté, ale i velmi zdravé. Mimo vysokého obsahu vitaminu E, magnesia a "zdravých" tuků , výzkumy prokazují jeho antioxidační a antibakteriální účinky. Především díky velkému obsahu resveratrolu, sloučeniny, která je obažena také v červeném víně (a např. v grepfruitech) a díky které je červené víno (v rozumném množství) doporučováno v prevenci srdečních chorob, celé řady plicních onemocnění a např. prevenci rakoviny prostaty a rakoviny prsu.

George W.Carver doporučoval arašídy hlavně jako velmi vhodnou rostlinu, která znovu zúrodní půdu vyčerpanou pěstováním bavlny. Skutečně se mu podařilo, že se arašídy rozšířily v Americe natolik, že si mnozí bez nich život neuměí představit. Patří k baseballovým utkáním stejně jako hot dog, k cirkusovým představením, poutím a slavnostem všeho druhu. Dělají se z nich neuvěřitelné dobroty v kombinaci s čokoládou, rozinkami či ve slaných receptech se saláty a ve slaném pečivu.

Pro některé jižní státy jsou nejen neodlučitelným doplňkem jídelničku, ale i zdrojem obživy a státní hrdosti. Dokonce se jeden burákový farmář, jak víte, stal i prezidentem Spojených států. Někteří historikové sice tvrdí, že byl spíš atomový fyzik, ale lid ho raději viděl jako farmáře a učitele křesťanské nedělní školy. Ať už mají pravdu jedni či druzí : prezident J. Carter skutečně pracoval a pozdějí vedl burákovou farmu svého otce ve státě Georgia.

Čerstvě nasbírané buráky se dají jíst syrové, dají se péct, pražit, sušit, nasolovat, nakládat do cukru, do sirupu i prostě vařit.

O tom vám chci hlavně dnes povědět o vařených burácích.

Možná, že jste je už někdy ochutnali v asijské kuchyni. Prodávají se v Číně, v Indonesii, nebo na Hawaii, ale nic se nevyrovná jižanskému vaření buráků.

Největší "vývar" buráků na světě se údajně odehrává v městečku Luverne v Alabamě…Městečko má jen 2 a půl tisíce obyvatel, ale na Labor day (americký Svátek práce začátkem září) tam uvaří skoro 10 tun buráků. Jdou jako na dračku. Loni jim prý dokonce "došly"…. Prodávají na dobročinné účely (na podporu nemocnice pro děti s popáleninami) pytlík za 2 dolary…

Koupit je na Jihu můžete skoro všude u stánků s ovocem a zeleninou (jako u nás třeba rychlokvašky , ty tam ostatně prodavají taky). Někde jen v sezóně koncem srpna, začátkem září, jinde po celý rok.

Když jsem poprvé viděla ceduli "VAŘENÉ BURÁKY" myslela jsem si., že špatně ruzumím, tak jsem se raději zeptala . Vařené "oříšky"? Moje snacha, která je Jižanka do desátého kolena se podivila: "Tys ještě nikdy nejedla vařené buráky? Tak to musíš zkusit!"

Zkusila jsem! A propadla jsem jim docela. Jak těm "normálním", tak "cajun" v pěkně pikantním nálevu. Jedí se horké. Jako pečené kaštany. Což je zvlášť příjemné na podzim. Nejdřív rozkousnete lusk (vaří se syrové nejlíp hned po vykopání, nepředpražené i se slupkou) a do pusy se vám vyleje "polévka" ve které se vařily (něco jako pelmeně či tortellini) a pak přijde oříšek. Buď příjemně slaný nebo pikantní či pálivý jako čert (pokud to mate rádi ostré)… Také jsem nikdy neviděla tak velké buráky jako v Alabamě! Že by to bylo tím, že jsou nacucané vodou? A ta lahoda! Nemůžete přestat, jako s praženými, když je před vás postaví v restauraci… Vychlazené jsou vynikajím doplňkem do salátů (do těch se hodí hlavně cajun nebo orientalní varianta) jen tak na mlsaní nebo zahnání hladu. Prodávají se i v konzervách (v obchodě s delikatesami mohou být i velmi drahé), ale jak už to s konzervami je, není to ono. Takže pokud jste je ochutnali z konzervy a nesdílíte se mnou moje nadšení, nevadí. Zkuste to příště s čerstvými z velkého hrnce někde na venkově. A pak stejně jako já klidně vyměníte pytlík arašídů v čokoládě za pytlík slaných vařených buráků…

Nebo taky ne. Však víte: Proti gustu….Já si teď hned půjdu otevřít konzervu viržinských buráků, i když jsem vám zrovna vysvětlila, že to není ono…Ale do Alabamy k mému oblíbenému stánku to je přece jen daleko a udělala jsem si chutě…


Autor: Eliška

Datum vložení: 27.05.2007 / Sekce: Rostlinné novinky

Zhlédnutí: 4729

Diskuze  k novince...  Diskuze:

v diskuzi je 0 příspěvků | poslední příspěvek:
Podělte se s ostatními lidmi o Vaše poznatky a zkušenosti ! Zeptejte se na cokoli !
Přidej příspěvek / Zobraz příspěvky





Navigace: A B C Č D E F G H I J K L M N O P Q R Ř S Š T U V W X Y Z Ž VŠE


Podpořte nás · Kontakt· Kniha návštěv · Hry online · Games online
Copyright (c) 2017 by CELÝSVĚT. Všechna práva vyhrazena!
Kontaktní e-mail: celysvet(zav)email.cz





IQ test online

Recepty online

Hry online

Test Jasnovidce

Výukový slovník English
Svátek má  Milena, zítra Miloš