WWW.CELYSVET.CZ - encyklopedie: pokojové rostliny, psi, kočky, státy ___________________________________________________________________________________

Kozlíček polní, Polníček (Valerianella locusta Betche L.)


ROSTLINNÝ SVĚT


Polníček je naše domácí rostlina Téměř v celé Evropě roste i v přírodě


Polníček je naše domácí rostlina Téměř v celé Evropě roste i v přírodě. Chutnější jsou však zahradní odrůdy.

Polníček tvoří přízemní růžice protáhlých lístků 10-20cm dlouhých. Je značně odolný mrazu, dobře přezimuje.

Seje se v březnu a dubnu, v srpnu pro podzimní spotřebu a v září pro jarní sklizeň. U nás pěstuje odrůda "Deutscher".

Polníček má vysokou nutriční hodnotu. Obsahovým složením je cennější než salát. Zvláště obsahem vitamínu C (40-58mg ve 100g) se vyrovná pomerančům a citrónům, dále obsahuje krotén, vitamíny B1, B2 a další. Také obsahuje fosfor, vápník a zělezo.

Má mírně uklidňující vliv na nervovou soustavu. Zvláště v předjaří je to velmi cenná zelenina. Pro svou nenáročnost je obzvlášť vhodný do "víkendových zahrádek".

Pojídáme ho čerstvý, v bylinných salátech a polévkách. Přidáváme ho do míchaných salátů, nebo připravujeme salát pouze z polníčku.

Polníčkový salát
Ingredience:
...300g polníčku
...1 cibule
...2 lžíce oleje
...3 vařená vejce
...1 lžíce octa, sůl, cukr, pepř

Příprava:
Očištěný polníček roztrháme, přidáme na tenká kolečka nakrájenou cibuli, olej, ocet, cukr, sůl, pepř, dobrně rozsekaá navrdo vařená vece, promícháme a můžeme podávat.


Bramborový salát s polníčkem po sasku
Ingredience:
...750g brambor
...250g polníčku
...2dl vývaru
...2 lžíce oleje
...50g slaniny
...2 cibule
...2 lžíce octa, worcestrová omáčka, pažitka

Příprava:
Uvařené, oloupané brambory nakrájíme na plátky.
Poté si připravíme marinádu:
do vroucího vývaru přidáme olej, drobně nakrájenou cibuli, sůl, pepř, ocet a lžičku worcestrové omáčky a zamícháme.
Do takto připravené marinády dáme brambory a přidáme drobně nakrájenou pažitku.
Chvíli necháme stát. Mezitím očistíme polníček a drobně nakrájený přidáme do salátu. Promícháme.
K mírně teplému salátu podáváme vařená vejce nebo "volská oka", případně i opečenou rybu, řízek, či uzeninu.


UPOZORNĚNÍ!!!
Při využívání léčivých účinků rostlin se vždy poradíme s lékařem !!!

Článek v rámci spolupráce poskytla webová stránka:bylinky.kvalitne.cz

___________________________________________________________________________________