Kečupy
Kečupy pocházejí z Číny, kde se tímto názvem označoval slaný nálev k nakládání ryb a fermentované kořeněné rybí extrakty. Do Evropy pronikly kečupy v 17. století, kde se tak označovaly husté slazené pikantní omáčky, kořeněné, s přídavkem octa a dalších ingrediencí. Dnes se pod pojmem kečup rozumí kečup rajčatový. Je to 2-4krát zahuštěný rajský protlak s přídavkem octa, soli, sladidla, extraktů z koření a stabilizátorů (modifikované škroby a pektiny). Kečupy musí obsahovat min. 25 % refraktometrické sušiny, z toho min. 7 % rajčatové sušiny, u speciálních kečupů to musí být min. 30 % celkové sušiny a 10 % sušiny vnesené rajčatovou surovinou. Konzistence musí být mírně kašovitá až kašovitá, homogenní, jemná, přípustné jsou hrubší částice zeleninových přísad, bez zbytků slupek, semen a jiných částí rajčat, bez černých částic (s výjimkou tmavých částic původem z koření). Cena většinou úměrně souvisí s obsahem rajčatové sušiny.
Autor: Eliška